עדכון אחרון ב – יום שלישי, 17 דצמבר 2024, 11:28 על ידי חדשות דימונה
החברה להגנת הטבע הגישה היום (שלישי) עתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים בבאר שבע, בדרישה לבטל את אישור תוכנית הבנייה של שכונת "דימונה מזרח". החברה טוענת כי מימוש התוכנית יפגע באוצרות הטבע המקומיים, בהם עושר צמחייה מדברית ובעלי חיים ייחודיים, ומדגישה כי לא נערך לתוכנית תסקיר השפעה על הסביבה כנדרש בחוק.
שטח טבעי בעל ערכיות אקולוגית גבוהה
האזור בו מתוכננת הבנייה, המכונה "גבעת הנרקיסים", ידוע כאזור פראי בעל עושר מינים נדיר של בעלי חיים וצמחייה מדברית. השטח משלב בתוכו את נחלי אשלון ודימונה, המהווים מסדרון אקולוגי פעיל ומספקים בית גידול ייחודי למגוון רחב של מינים. בשביל הדימונאים שגדלו על חוגי סיור ועל טיולים של החברה להגנת הטבע, מדובר בפגיעה קשה בנוף המדברי ובצמחייה, המהווים פנינה של טבע מקומי.
מי שבזמנו מיפה את השטח ודאג ליצור בו שביל מטיילים של החברה להגנת הטבע היה יוסף אור ז"ל, תושב דימונה וממייסדי סניף החברה להגנת הטבע בעיר. אור, שהיה מחנך ואיש סביבה נלהב, פעל רבות להנגשת הטבע המקומי לתושבי דימונה והסביבה. הוא הוביל פרויקטים של שימור אקולוגי ונלחם על שמירת ערכי הטבע באזור. שמו של יוסף אור הפך לסמל למאבק על שימור הטבע, ותושבים רבים בעיר זוכרים אותו כמי שטיפח ואהב את גבעת הנרקיסים.
התוכנית: הקמת "עיר חדשה" במזרח דימונה
התוכנית, שהוגשה על ידי רשות מקרקעי ישראל, כוללת בניית כ-7,922 יחידות דיור לצד שטחים לתעשייה, תעסוקה, מסחר, מוסדות ציבור ושטחים פתוחים, על שטח של כ-8,794 דונם. התוכנית ממוקמת בגבולה המזרחי של העיר, בצמידות לשכונת השחר, ומהווה בפועל הקמה של "עיר חדשה".
החברה להגנת הטבע מדגישה כי אין דחיפות תכנונית בקידום הפרויקט, מאחר שבדימונה קיימות עתודות בנייה משמעותיות שיכולות לספק מענה לעשרות השנים הבאות. לטענת החברה, מדובר במהלך מיותר שעלול לגרום לנזק סביבתי בלתי הפיך.
דאגה מהשלכות סביבתיות
החברה להגנת הטבע מתריעה מפני השלכות סביבתיות חמורות כתוצאה מהבנייה המתוכננת. לדבריה, פיתוח השטח יביא לפגיעה משמעותית במסדרון האקולוגי הארצי, המשמש כנתיב מעבר חיוני למינים רבים של בעלי חיים וצמחים. החברה מציינת כי מדובר בשטח טבעי רחב ידיים, שמיקומו סמוך לשטחי טבע מוגנים הופך אותו לבעל חשיבות רבה לשימור המגוון הביולוגי במדבר. לטענתם, תוכנית הבנייה מתעלמת מחשיבותו האקולוגית של האזור, שעליו מתבססים מינים רבים כבית גידול טבעי. השטח מאופיין בסלעי גיר ודולומיט מחשופים (יחידות סלע חשופות לעין) קשים, היוצרים מצוקים ומשטחי סלע. ואילו חלקו הדרומי של שטח התוכנית, בו עובר נחל ממשית, מאופיין גם הוא בסלעי גיר ודולומיט, בעל ערכיות מירבית, עם מגוון צומח ועושר מינים גדול. חלק זה, מהווה גם בית גידול נדיר לנרקיסים. במרכז התוכנית, מאגורות מתקופות היסטוריות (בורות מים) האוספות ומשמרות מי נגר, ועוד אתרי מורשת וארכיאולוגיה. בשל מיעוט המשקעים באזור, המערכת האקולוגית רגישה מאוד לשינויים סביבתיים, שימושי קרקע, השפעות שוליים ושינויי אקלים".
התייחסות ראש העיר דימונה
ראש העיר דימונה, בדיון שהתקיים בפברואר 2024, תיאר את התוכנית כ"הקמת עיר חדשה ושלמה" שתשנה את פני העיר. הוא ציין כי הפרויקט יוסיף מענה לצורכי הדיור של העיר ויקדם את ההתפתחות הכלכלית והחברתית של האזור. עם זאת, בחברה להגנת הטבע טוענים כי השטח המיועד לבנייה הוא עצום ביחס לגודלה הנוכחי של דימונה וכי מדובר במהלך תכנוני שאינו מחויב המציאות.
מורשתו של יוסף אור ז"ל
יוסף אור ז"ל היה תושב דימונה הוא היה דמות מרכזית בקידום המודעות הסביבתית בדימונה ובנגב כולו. הוא השקיע שנים רבות בחינוך סביבתי, ארגון סיורים והנחלת ערכי שמירת הטבע לדורות של תלמידים ותושבים. פועלו כלל לא רק מיפוי שטחים טבעיים אלא גם יצירת תשתיות לשבילי מטיילים, שהפכו את גבעת הנרקיסים לאתר אהוב על קהילת המטיילים.
מותו של יוסף אור הותיר חלל גדול בקרב קהילת שוחרי הטבע המקומית, והעתירה הנוכחית נתפסת כהמשך למורשתו של מי שהקדיש את חייו לשמירה על נופי המדבר הייחודיים.
מבט לעתיד
בית המשפט יידרש להכריע בסוגיה, כאשר עיני הציבור נשואות להחלטה שתשפיע על עתיד הסביבה והפיתוח העירוני באזור. החברה להגנת הטבע, בשיתוף תושבים מקומיים, מקווה כי ההכרעה תביא לביטול התוכנית ותאפשר שימור המורשת הסביבתית והערכית שהותיר אחריו יוסף אור.
-----------------------------------------------------------------------
הצטרפו אל צוות הכותבים שלנו יש לכם סקופ?, חדשות? תוכלו לשלוח אלינו ולאחר בדיקת החומר נפרסם. ניתן לדווח על חדשות אל העורך במייל כתובת המייל: rentatar@gmail.com - שלחו כאן אימייל על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. המערכת שלנו מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש קרדיט או לבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: rentatar@gmail.com - שלחו כאן אימייל