עדכון אחרון ב – יום ראשון, 6 אוקטובר 2024, 11:56 על ידי חדשות דימונה
שנה חלפה מאז אירועי 7 באוקטובר, היום שבו הותקפה מדינת ישראל על ידי ארגון הטרור חמאס, והשפעות האירוע עדיין ניכרות בחיי היומיום של אזרחים רבים. הביטוח הלאומי פרסם השבוע דו"ח שמסכם את הנתונים הקשים של השנה החולפת, ובו תמונה עגומה של אובדן חיים, נזק כלכלי ומציאות נפשית מאתגרת עבור אלפי ישראלים.
על פי הדו"ח, 885 אזרחים נוספים נספו במהלך השנה האחרונה כתוצאה מהמלחמה, כשהם מצטרפים לרשימת חללי האיבה. בין החללים נכללים אזרחים שנפגעו במתקפות של חמאס, אך לא נכללים אלו מכוחות הביטחון ומכיתות הכוננות, שמטופלים במסגרת משרד הביטחון.
חללים ופגיעות: תמונה קשה ומדאיגה
מניתוח הנתונים עולה כי מתוך 885 החללים האזרחיים, 581 הם גברים, ו-304 הן נשים. בנוסף לכך, 72 מהנפגעים הם אזרחים זרים ששהו בישראל בעת התקיפה ונספו בעקבותיה. הנתונים מגלים גם כי 53 מבין החללים היו ילדים ונערים מתחת לגיל 18. מדובר בטווח גילאים שכולל ארבעה תינוקות ופעוטות מגיל 0 עד 3, שני ילדים בני 3 עד 5, שלושה ילדים בגילאי 5 עד 8, תשעה ילדים בגילאי 8 עד 12, שמונה ילדים ונערים בגילאי 12 עד 14 ו-27 נערים בגילאי 14 עד 18. מדובר במספרים שמעידים על היקף אובדן שנוגע לא רק למבוגרים, אלא גם לדור העתיד.
בנוסף, 12 משפחות ספגו אובדן כפול, כשאיבדו יותר מאדם אחד באירועים הקשים. מדובר במקרים קשים במיוחד בהם משפחות נאלצו להתמודד עם אובדן נוסף אחרי שכבר איבדו אדם יקר קודם לכן. הנתון הזה משקף את ההשפעה הרסנית של האירועים על מבנה משפחות רבות ועל הרקמה החברתית הקהילתית.
יתומים, אלמנים ושכולים: המצב המשפחתי לאחר המלחמה
הדו"ח חושף גם את הנתונים המדאיגים הנוגעים למספר האזרחים שהתייתמו בעקבות המלחמה. 921 בני אדם הפכו ליתומים, מהם 291 ילדים ובני נוער מתחת לגיל 18. על פי הנתונים, 479 מהיתומים הם גברים, ו-442 הם נשים. הנתונים מצביעים על כך שהמלחמה גרמה לקרע עמוק ברבים מהמשפחות והותירה ילדים רבים ללא הורים תומכים.
מעבר לכך, הדו"ח מציין כי 226 אנשים איבדו את בני זוגם במלחמה – 179 מהם הן נשים שהפכו לאלמנות ו-47 הם גברים שהפכו לאלמנים. בנוסף לכך, 1,078 הורים שכולים איבדו ילד אחד, כאשר 581 מההורים השכולים הם אימהות ו-498 הם אבות. אחד הנתונים המרתיעים הוא שכ-120 מההורים השכולים איבדו את כל ילדיהם. מדובר במשפחות שלמות שנכחדו או שהפכו לשבריר מהן, דבר שמעורר חשש לגבי ההשפעות ארוכות הטווח על הקהילות בהן הן חיו.
מספר החטופים וגורלם
מאז תחילת המלחמה חטפו ארגוני הטרור 217 אזרחים לרצועת עזה. מתוך אלו, 143 הוחזרו לישראל. מבין החטופים שהוחזרו, 116 שבו בחיים (92 אזרחי ישראל ו-24 אזרחים זרים), בעוד 27 הוחזרו כחללים. מספר החטופים שעוד נותרו בעזה עומד על 74, כאשר 52 מהם מוגדרים עדיין כחיים. הנתונים מתארים מציאות כואבת עבור המשפחות שנותרו מאחור, כשהן עדיין חיות באי-וודאות ובתקווה לשחרור יקיריהן.
מעבר לכך, הביטוח הלאומי מציין כי קיימים גם חטופים מכוחות הביטחון ומכיתות הכוננות, כאשר בסך הכל עומד מספר החטופים על 101. המצב הנוכחי מדגיש את הצורך בהמשך המאמצים להשבת כלל החטופים, תוך התמודדות עם קשיים רבים שנגרמים למשפחות ולעיתים גם לציבור הרחב.
טיפול בנפגעי פעולות איבה ופגיעות נפשיות ופיזיות
הביטוח הלאומי מטפל כיום ביותר מ-70 אלף נפגעי פעולות איבה בעקבות המלחמה, כאשר חלק ניכר מהם סובלים מפגיעות נפשיות. על פי הדו"ח, 12,728 אזרחים הגישו בקשות לנכות צמיתה בעקבות פגיעות נפשיות ופיזיות שספגו במהלך השנה האחרונה. 11,760 מהם סובלים מפגיעות נפשיות, 527 פגעו פיזית בלבד ו-441 נפגעו משילוב של פגיעות נפשיות ופיזיות. מספרים אלו מדגישים את היקף הפגיעה הנפשית והפיזית שנגרמה לציבור הרחב בעקבות המלחמה, והעלויות הכלכליות והחברתיות שנדרשות להתמודד עימן.
הביטוח הלאומי מעריך כי מספר הנפגעים צפוי לגדול בחודשים הקרובים, וכי יהיה צורך בסיוע מקיף לאותם נפגעים, הן בתחום הנפשי והן בתחום הכלכלי. הסיוע כולל תמיכה פסיכולוגית, שיקום כלכלי ופעילויות חברתיות שמסייעות לשפר את איכות חייהם של הנפגעים.
עלויות הטיפול והסיוע הכלכלי
במהלך השנה האחרונה השקיע הביטוח הלאומי יותר מ-2.4 מיליארד שקלים בקצבאות, תגמולים ופעילויות שיקום עבור נפגעי טרור אזרחיים ומשפחות שכולות. הממשלה גם העבירה החלטה המאפשרת לתושבי הצפון והדרום שנפגעו כלכלית לקבל מענקים שיעזרו להם להתמודד עם הפגיעה הכלכלית שחוו כתוצאה מהמצב הביטחוני המתוח.
בסך הכל, הועברו מענקי אכלוס בסכום כולל של כ-3.5 מיליארד שקלים ליותר מ-180 אלף תושבים, מתוכם מעל ל-130 אלף בגילאי 18 ומעלה וכ-50 אלף ילדים. בדרום הועברו כ-892 מיליון שקלים עבור 39,969 אזרחים מעל גיל 18 וכ-20,958 ילדים. בצפון הועברו כ-2.3 מיליון שקלים עבור 42,679 אזרחים וכ-15,935 ילדים.
בנוסף, הביטוח הלאומי העניק מענקי שיבה לכ-36 אלף אזרחים, שהורשו לשוב לבתיהם ביישובים שנפגעו במהלך המלחמה. מענקי השיבה הסתכמו ב-697 מיליון שקלים, והם מהווים חלק חשוב במאמץ לשיקום הכלכלי והחברתי של היישובים שנפגעו.
עידוד חזרה לעבודה ותמיכה בענפי הבנייה והחקלאות
הביטוח הלאומי מציע גם מענקים לעידוד חזרה לעבודה, וזאת במסגרת מאמצים לשיקום הכלכלה. 68,364 אזרחים קיבלו מענק "עידוד חזרה לעבודה" בסכום של יותר מ-700 מיליון שקלים, ואילו כ-3,064 אזרחים קיבלו מענקי תמרוץ לעובדים בענפי החקלאות והבנייה, בסכום של מעל ל-27.5 מיליון שקלים. מדובר במענקים שמסייעים לאזרחים להשתלב מחדש במעגל העבודה תוך חיזוק המגזרים שחשיבותם לכלכלה הלאומית גבוהה.
מציאות חדשה ומאתגרת
הנתונים שמציג הביטוח הלאומי מצביעים על מציאות חדשה ומאתגרת עבור ישראל, כאשר אזרחים רבים מתמודדים עם אובדן, פציעות פיזיות ונפשיות ומצוקה כלכלית. הממשלה והביטוח הלאומי משקיעים משאבים רבים בטיפול ובשיקום הנפגעים, אך הדרך עוד ארוכה לשיקום מלא ולתמיכה מלאה בכל הנפגעים.
הנתונים גם מצביעים על הצורך החברתי בסולידריות ובאחדות. מספר היתומים, האלמנות והחטופים הגבוה מעיד על פגיעה רחבה ורב-גונית שמחייבת המשך תשומת לב לא רק מצד הממשלה, אלא גם מצד החברה הישראלית כולה. הבנה זו תסייע בשיקום הנפגעים ובחיזוק תחושת השייכות והכוח של הקהילות השונות בארץ.
-----------------------------------------------------------------------
הצטרפו אל צוות הכותבים שלנו יש לכם סקופ?, חדשות? תוכלו לשלוח אלינו ולאחר בדיקת החומר נפרסם. ניתן לדווח על חדשות אל העורך במייל כתובת המייל: rentatar@gmail.com - שלחו כאן אימייל על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. המערכת שלנו מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש קרדיט או לבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: rentatar@gmail.com - שלחו כאן אימייל