סערה בנגב: האם ירוחם תאוחד עם דימונה בעקבות מאבק על מיליוני שקלים?

נילי אהרון ראש עירית ירחם מתוף הפייסבוק האישי

עדכון אחרון ב – יום שני, 7 אפריל 2025, 12:32 על ידי חדשות דימונה

האם דרישה לחלוקה צודקת של הכנסות ממפעלים אזוריים תביא לסוף עצמאותה של ירוחם? ראש המועצה המקומית ירוחם, עו"ד נילי אהרון, פתחה במאבק משפטי וציבורי נגד עיריית דימונה בראשות בני ביטון, בדרישה לשותפות בהכנסות מאזור התעשייה מישור רותם והקריה למחקר גרעיני (קמ"ג). אלא שבתגובה לדרישה זו, הגיעה הצעה דרמטית מצד ראש עיריית דימונה, הצעה שעשויה לשנות את מפת האזור כולו. האם ירוחם תצליח במאבקה הכלכלי, או שתמצא את עצמה חלק מעיר גדולה וחזקה יותר?

בני ביטון ראש העיר דימונה מתוך הפייסבוק
בני ביטון ראש העיר דימונה מתוך הפייסבוק

מאבק כלכלי חריף: ירוחם דורשת חלק בעוגת המיליונים של דימונה

עו"ד נילי אהרון, ראש המועצה המקומית ירוחם, לא נשארה חייבת ושיגרה מכתב חריף אל ראש עיריית דימונה, בני ביטון, בו היא קוראת לקיום דיון דחוף בנוגע לחלוקת ההכנסות העצומות המגיעות מאזור התעשייה מישור רותם ומהקריה למחקר גרעיני. לדברי אהרון, ירוחם סובלת ממצוקה כלכלית קשה, והשתתפות בהכנסות משני מוקדים אלה, שמהם נהנית כיום גם דימונה, היא לא רק צעד מתבקש אלא הכרחי לעתידה הכלכלי של העיירה. היא הדגישה את קרבתה הגיאוגרפית של ירוחם למפעלים אלה ואת העובדה שרבים מתושבי ירוחם מועסקים בהם.

"פנינו לראש עיריית דימונה מתוך תחושת אחריות לעתיד ירוחם ומתוך אמונה בצורך בצדק חלוקתי," הצהירה עו"ד אהרון. "אנו נחושים להבטיח את עתיד ירוחם, ונעשה זאת בכל האמצעים העומדים לרשותנו, כולל פנייה למשרד הפנים בבקשה רשמית להקמת ועדה שתבחן את חלוקת ההכנסות."

משבר פנימי בירוחם: עזיבה המונית של בכירים מעיבה על המאבק

בעוד ירוחם נאבקת על זכויותיה הכלכליות מול דימונה, מצבה הפנימי של המועצה המקומית נמצא בשפל חסר תקדים. דיווחים מהימים האחרונים חושפים גל עזיבה משמעותי של בכירים ועובדים מפתח במועצה. על פי הדיווחים, למעלה מ-90% מהעובדים הסוציאליים התפטרו, ולצידם עזבו בכירים נוספים כגון הגזבר, מהנדסת המועצה, מנהלי מחלקות החינוך, הרווחה, המתנ"ס, משאבי אנוש ואף מנכ"ל המועצה. ההסתדרות ובית הדין לעבודה כבר נכנסו לתמונה בניסיון לגשר ולמצוא פתרון למשבר העמוק שפוקד את ירוחם.

יכול לעניין אותך  שריפה בדימונה

הצעה מרעישה מדימונה: איחוד רשויות כפתרון למשבר?

בתגובה למצב המורכב בירוחם ולדרישתה לחלוקת הכנסות, הגיב ראש עיריית דימונה, בני ביטון, בהצעה מפתיעה ומרחיקת לכת: איחוד של ירוחם עם דימונה. לדברי ביטון, הוא כבר החל לקדם מהלך רשמי מול משרד הפנים והממשלה בנושא. "הצענו את האיחוד הזה כבר בעבר, בעיקר בתקופות שבהן ירוחם נוהלה על ידי ועדות קרואות," הסביר ביטון. "לצערי, גם כיום נראה שירוחם מתקשה להתרומם, ואיחוד עם דימונה, עיר חזקה ומבוססת, עשוי להיות הפתרון הטוב ביותר עבור כל התושבים."

ביטון הוסיף כי איחוד הרשויות יוכל להביא ליציבות ניהולית, כלכלית וחברתית עבור תושבי ירוחם, ובכך להציב את האזור כולו על דרך של צמיחה אזורית מחודשת.

שתיקה בירוחם: עתיד העיירה לוט בערפל פוליטי ומשפטי

בינתיים, במועצה המקומית ירוחם בחרו שלא להגיב באופן רשמי להצעת האיחוד מצד דימונה. עם זאת, גורמים במועצה מציינים כי המאבק על הזכויות הכלכליות יימשך במלוא עוזו. השאלה האם ירוחם תשמור על עצמאותה או שתצעד לעבר איחוד היסטורי עם דימונה תוכרע ככל הנראה בהליכים פוליטיים ומשפטיים שעתידים להתפתח בקרוב.

קרב על מיליוני שקלים: מה עומד בלב המחלוקת בין ירוחם לדימונה?

המאבק בין ירוחם לדימונה סובב סביב חלוקת הכנסות המוערכות בעשרות מיליוני שקלים בשנה משני מוקדים מרכזיים:

  • אזור התעשייה מישור רותם: הכנסות המוערכות בכ-37 מיליון שקלים בשנה, אשר כיום מתחלקות בין המועצות האזוריות תמר וערד ועיריית דימונה. ירוחם טוענת כי אין כל הצדקה להדרתה מחלוקת ההכנסות, במיוחד לאור העובדה שהיא שותפה לחלוקת ההכנסות ממפעלי ים המלח וקרבתה הגיאוגרפית למישור רותם דומה לזו של ערד ותמר.
  • הקריה למחקר גרעיני (קמ"ג): מתקן הממוקם אמנם בתחומי המועצה האזורית תמר, אך לדברי ירוחם, ההכנסות מארנונה, המוערכות ביותר מ-20 מיליון שקלים בשנה, מועברות במלואן לעיריית דימונה. ירוחם טוענת כי שכונותיה החדשות מתקרבות למתקן וכי רבים מתושביה מועסקים בו, ולכן אין סיבה להדירה מההכנסות.
יכול לעניין אותך  בתי עסק בדימונה מכרו כרטיסי הגרלה והימורים לקטינים

עו"ד אהרון הדגישה את הצורך בסולידריות אזורית וקראה לראש עיריית דימונה לקיים שיח פתוח ויעיל במטרה להגיע לפתרון הוגן שיטיב עם כלל תושבי הנגב.

האם איחוד יציל את ירוחם או יטשטש את זהותה?

הצעתו של ראש עיריית דימונה לאיחוד הרשויות מעלה שאלות מהותיות לגבי עתידה של ירוחם. האם איחוד עם עיר חזקה ומבוססת כמו דימונה אכן יביא ליציבות כלכלית וניהולית ויקדם את טובת תושבי ירוחם, כפי שטוען ביטון? או שמא איחוד כזה יטשטש את זהותה הייחודית של ירוחם ויפגע באוטונומיה שלה? התשובות לשאלות אלה תלויות בהתפתחויות הפוליטיות והמשפטיות הקרובות ובנכונות הצדדים להיכנס לדיאלוג משמעותי. סביר להניח כי עתידה של ירוחם יעמוד במרכז הדיון הציבורי והפוליטי בנגב בתקופה הקרובה.

-----------------------------------------------------------------------

הצטרפו אל צוות הכותבים שלנו יש לכם סקופ?, חדשות? תוכלו לשלוח אלינו ולאחר בדיקת החומר נפרסם. ניתן לדווח על חדשות אל העורך במייל כתובת המייל: rentatar@gmail.com - שלחו כאן אימייל על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. המערכת שלנו מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש קרדיט או לבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: rentatar@gmail.com - שלחו כאן אימייל

חדשות