עדכון אחרון ב – יום שלישי, 1 אוגוסט 2023, 10:17 על ידי חדשות דימונה
הסכם היסטורי נחתם על בניית יותר מ 20,000 דירות בפועל בדימונה בשבע השנים הבאות, אך האם הבטחה זו תמומש או שתשאר על הנייר כמו ההסכם ההיסטורי לפחתוח הגליל?
לאמיתו של עניין משרד השיכון הודיע תחילה על הסכם-גג לבניית "26,200 יחידות" אך הנתונים המדויקים קצת שונים ומדברים על : 15,657 דירות, 5.254 קוטג'ים ווילות, ועוד 613,300 מ"ר נכסים מניבים. אז איך הפכו 20,900 הדירות ל-26,200 דירות? מתברר, כי משרד השיכון החליט, שכל 120 מ"ר נכס מניב שווי ערך לדירה אחת. כך הפכו הנכסים המניבים לכ-5,100 דירות, נתון שאין לו אחיזה במציאות.
ראשית כדאי להזכר במכרז הידוע של מחיר למשתכן שגם הוא עבר מטמורפוזה משונה, רשות מקרקעי ישראל הוציאה לפני מספר שבועות שלושה מכרזים למכירת מגרשים בשכונת "השחר" בדימונה, לבניית כ-1,500 דירות ב"מחיר למשתכן". . אולם האמת היא, שרק 50 אחוז מהדירות, 745, מיועדות לזכאים במסגרת זו. יתר 746 הדירות ימכרו בשוק החופשי לכל המרבה במחיר, בקיצור הצהרות מנופחות ובפועל התוצאה שונה ולכן יש לקבל בזהירות רבה גם הסכם זה, אך אם תמומש הבטחה זו הרי שאם היום ישנם כ 40,000 תושבים בדימונה תוך שבע שנים אוכלוסיית דימונה תגיע ל 100,000 תושבים.
כאמור, על פי נתוני העירייה, מתגוררים היום בדימונה כמעט 40 אלף איש, כאשר תוספת הבנייה הצפויה בעיר על פי הסכם-הגג עתידה להגדיל אותה משמעותית. גורמים שונים מעלים את השאלה האם מדובר בתוספת בנייה ריאלית לעיר הדרומית, ובאם כלל הדירות עליהן הכריזו היום בטקס אכן ישווקו בהצלחה או ייבנו בסופו של דבר. אומנם במסגרת הסכמי-הגג מתחייבת הרשות המקומית להעניק היתרי בנייה בהליך מהיר, אבל כדי להעניק היתרי בנייה קודם יהיה על המדינה לשווק הקרקע ליזמים וקבלנים, וכדי לראות האם היצע כה נרחב יזכה לביקוש נצטרך להמתין לשנים הקרובות.
באותה נשימה נזכיר כי מכרזים במסגרת מחיר למשתכן שפורסמו בעיר בשנה החולפת לא זכו לביקושים קשיחים ורבים מהמגרשים לא זכו להצעות כלל מצד קבלנים ויזמים.
נקודה למחשבה
אם מחירי הדירות אכן יהיו נמוכים מי צפוי לעבור לדימונה, זה לא סוד שמחירי הדירות הגבוהים גורמים לאוכלוסיות קשות יום לעבור לפריפריה ולהינות מדיור נוח סביר וזול, האם זה לא יגרום לאוכלוסיות מוחלפות כלכלית להגיע לעיר ולהעמיס על שרותי הרווחה שגם כך עמוסים עם האוכלוסייה המקומית?
מה עוד בתוכנית
הבנייה תתרחב גם למוסדות ציבור בניהם בתי כנסת, בתי ספר וגנים, מתנ"סים ואולמות ספורט. כלל תקציב ההסכם מסתכם בכ-5 מיליארד שקל מתוכם עבודות הפיתוח מוערכות בכ-4 מיליארד שקל, עלות מוסדות הציבור מוערכת בכ-580 מיליון שקל ולעבודות שדרוג ישן מול חדש הוקצו כ-340 מיליון שקל.
לפי דברי ראש העיר מר בני ביטון "אין היום דירה אחת פנויה בעיר דימונה. על פי הצרכים הפנימיים של העיר אנחנו צריכים בין 700 ל-800 יחידות דיור חדשות כל שנה. אבל מגיעים אנשים חדשים מכל האזור, גם בגלל מערכת החינוך, גם בגלל המפעלים וגם בזכות הטבות המס. גם בסיסי צה"ל יורדים דרומה ויהיה ביקוש. שוב, אין לי חששות מהיקף יחידות הדיור,הממשלה מאחורי ויש לנו פרטנרים. צריך להשקיע את הכסף בעיר".
הצד הפחות מוכר של דימונה
דימונה אינה עיר מצוקה, אולי זו התדמית אך כל מי שיכנס לעיר ויחחוה אותה ירגיש באוכלוסייה החזקה של העיר, רובם עובדים במפעלים מסביב לעיר ומשתכרים פי שלוש וארבע מהשכר הממוצע במשק, לא הרבה יודעים זאת אך מספיק לעשות סיבוב קטן בעיר בעיקר בחלק הצפוני ולהתרשם מדירות הקרקע הגדולות מהאויר הצח ומאיכות החיים הגבוהה בעיר.
כבר היום קיימים ביקושים למגורים בדימונה של עובדי מפעלי ים המלח, מפעלי רותם אמפרט, פריקלאס, VISHEY, הקריה למחקר גרעיני, חיפה כימיקלים ומפעל סיליקט. גם עובדי תעשיית המלונאות של אילת וים המלח מחפשים מגורים בעיר הקרובה למקום עבודתם.
במידה ופרוייקט זה יצא לפועל אין ספק שזה יחזק את העיר אך גם יכול להחליש אותה, ימים יגידו.
-----------------------------------------------------------------------
הצטרפו אל צוות הכותבים שלנו יש לכם סקופ?, חדשות? תוכלו לשלוח אלינו ולאחר בדיקת החומר נפרסם. ניתן לדווח על חדשות אל העורך במייל כתובת המייל: rentatar@gmail.com - שלחו כאן אימייל על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. המערכת שלנו מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש קרדיט או לבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: rentatar@gmail.com - שלחו כאן אימייל