עדכון אחרון ב – יום שני, 3 יולי 2023, 22:42 על ידי חדשות דימונה
מנתונים שהגיעו לכלכליסט עולה כי ישנן שתי אוכלוסיות עיקריות שרוכשות דירות במחיר הנמוך מ־600 אלף שקל: משקיעים שמחזיקים בדירה נוספת למגורים וחסידי גור. אך בשונה מהחסידים, הקבוצה הראשונה לא עומדת בתנאי תוכנית המענקים
הפעם הובילו את התוכנית שר השיכון יצחק גולדקנופף וראש המטה שלו מוטי בבצ'יק, שניהם חסידי גור. אך היא נולדה למעשה במהלך שנת 2020 בממשלת נתניהו־גנץ בתקופה שבה יעקב ליצמן, גם הוא איש גור, כיהן כשר השיכון וגם אז ראש המטה שלו היה בבצ'יק. התוכנית הוצגה בפעם הראשונה לוועדת הכספים ביולי 2020. משום שתקציב המדינה לא אושר והכנסת התפזרה, התוכנית נבלמה באותה עת אך כאמור אושרה כעת.
משום שהשפעתה של התוכנית על רוכשי הדירות ועל שוק הדיור שבו נחתמות כ־110 אלף עסקאות בשנה זניחה, היו מי שסברו כי גולדקנופף פועל לטובת הציבור החרדי שעל פי מחקרים קונה דירות זולות יחסית. אבל גורמים מהקהילה החרדית שעמם שוחחנו טוענים כי התוכנית אפילו לא מיועדת לכל החרדים, אלא רק לקבוצה קטנה מביניהם. "גולדקנופף סקטוריאלי ברמה הכי נמוכה, הוא אפילו לא דואג לכל גור. הוא דואג רק לאלה שהאדמו"ר רוצה לדאוג להם. אלה שגרים בערד, דימונה וחצור, הם הבייבי של הבוס שלו", אומר גורם מהקהילה החרדית.
שנים לפני אישור תוכנית המענקים, האדמו"ר מגור ייסד קהילה של מאמיניו בערד, ובשנת 2020 החל לעודד את חסידיו לעבור גם לדימונה. את המאמינים הוא מדרבן לעבור לערים הדרומיות כאשר אדם מבקש ממנו עצה, אך גם באמצעים כלכליים. החסידות מפעילה עמותה בשם "קופת עזר בנישואין דחסידי גור בישראל", שבשנת 2021 היו לה הכנסות מתרומות של 22 מיליון שקל. בין היתר, עמותה זו מעניקה הלוואות ללא ריבית לזוגות טריים. הכסף משמש הון עצמי ראשוני לקבלת משכנתא. חסיד גור שעמו שוחחנו מספר כי ההלוואות שמוצעות לזוגות שרוכשים דירה בדימונה או ערד נדיבות יותר ובתנאים נוחים יותר מאשר הלוואות לרכישת דירות בערים אחרות. בדרך כלל ההלוואה לזוג היא בגובה של 150 אלף שקל יחד: 75 אלף שקל לכל אחד מבני הזוג. אבל זוג שבוחר לקנות דירה בדימונה או ערד יקבל 200 אלף שקל. בנוסף, פריסת התשלומים ארוכה יותר ויכולה להגיע ל־15 שנה לדירה בדימונה במקום 10 שנים לרכישת דירה בעיר אחרת. משום שההלוואה הזו משמשת כהון עצמי לקבלת משכנתא, ולרבים מהחסידים אין כסף נוסף, הם נאלצים לקנות דירות זולות במיקומים שהאדמו"ר בוחר עבורם.
חסיד גור שעמו שוחחנו מסביר כי המענקים וריכוז החסידים בכמה ערים מרוחקות משרתים את האדמו"ר במאמציו לשלוט באנשיו. "בעזרת ההלוואות הוא שולט פה באנשים. מי שלא זורם או שלא הולך בתלם – לא מקבל. כשאותו אדם קורס ומגיע לבקש עזרה, אומרים לו: 'תהיה ילד טוב, תקבל'".
בדצמבר 2020 הופצה בשם העמותה הודעה כי נפתחה האפשרות לקבל הלוואות לרכישת דירה בדימונה. "לרווחת הציבור הוקמה ועדה לטיפול בענייני דימונה", נכתב בה, "חל איסור מוחלט לרכוש דירות שלא דרך הוועדה. כמו כן לא תתאפשר שכירת או השכרת דירות בדימונה".
דימונה בראש מצעד הדירות הזולות
על פי ניתוח של משרד האוצר, בשנת 2022 נמכרו הכי הרבה דירות במחיר של עד 600 אלף שקל בדימונה – 495 דירות בשנה כולה. 228 מהן על ידי רוכשי דירה ראשונה. בני ביטון, ראש עיריית דימונה, סיפר כי "בשנה־שנתיים האחרונות היגרו לעיר 400-300 משפחות חסידי גור". ערד מדורגת שישית ברשימה לאחר שבוצעו בה 155 עסקאות, מהן 70 על ידי רוכשי דירה ראשונה. ביטון טוען בשיחה כי שלא כמו בערד לא נותרו בעירו עוד דירות זולות כאלה. אולי זו המציאות ואולי משאלת לב שמבטאת את רצונו למנוע הגירה המונית של החסידות.
-----------------------------------------------------------------------
הצטרפו אל צוות הכותבים שלנו יש לכם סקופ?, חדשות? תוכלו לשלוח אלינו ולאחר בדיקת החומר נפרסם. ניתן לדווח על חדשות אל העורך במייל כתובת המייל: rentatar@gmail.com - שלחו כאן אימייל על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. המערכת שלנו מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש קרדיט או לבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: rentatar@gmail.com - שלחו כאן אימייל