כתבה ב"הארץ" שכתבה טלי חרותי-סובר כותבת על שוק העבודה, ניהול, יזמות וקריירה ב"דה מרקר" מאז 2007. בשנה האחרונה כותבת גם על השלטון המקומי. לפני כן כתבה ב"גלובס" ו-ynet . מרצה מן החוץ באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. כותבת כתבה מאוד נוקבת על מקס פרץ שמוצג כד"ר, אבל העירייה לא מגלה מאיזה מוסד קיבל את התואר.
טלי חרותי סובר שואלת שאלה פשוטה – מי העניק למקס פרץ את התואר דוקטור בו הוא מתהדר?
להלן קטעים מכתבתה ב"הארץ"
השיחה הראשונה עם דובר העיריה, עמוס שריג, היתה לא נעימה. הלה טען כי מקור הדוקטורט של מר פרץ לא מענייננו וטרק את הטלפון. בשיחה עם ראש העיר בני ביטון הוא התנצל על התנהגותו של שריג ואף הביע תמיהה: למה שהעירייה לא תרצה לספר מאיפה מגיע תואר הדוקטור של ראש מינהל החינוך שלה?
ראש עיריית דימונה בני ביטון. למה שהעירייה לא תרצה לספר מאיפה מגיע תואר הדוקטור של ראש מינהל החינוך שלה?צילום: עופר וקנין
ביטון הודיע כי הוא גאה ב-12 שנות הלימוד שלו ולא רואה כל סיבה שלא לנהוג בשקיפות הנדרשת מגוף ציבורי, בפרט כשמדובר באיש חינוך. פנייה נוספת לדובר הובילה לתשובה הבאה: "ראש מינהל החינוך מקס פרץ החל את תפקידו בפברואר 2017 ועמד בתנאי הסף במלואם. למר פרץ יש תואר ראשון ושני מאוניברסיטת בן גוריון. מתוך רצון להתפתחות אישית החליט מר פרץ ללמוד לדוקטורט באופן עצמאי ללא תיאום עם העירייה, ללא מימון העירייה ובוודאי לא לדרישתה. מר פרץ אף לא פנה לעירייה כדי לקבל הטבה כלשהי. ככל הידוע מר פרץ קיבל את התעודה כדין ואין מניעה להשתמש בתואר בצמוד לשמו".
חודש חלף, שבעה חודשים מאז החלה הבדיקה הפשוטה הזו, והעירייה לא מגיבה. לא ברור מדוע היא מסרבת לנקוב בשמו של מוסד שממנו, כזכור, ניתנה "תעודה אותנטית"
העירייה לא מציינת בתגובתה את שם המוסד שהעניק לפרץ תואר שלישי, אף שהוא משתמש בתואר גם כחלק מעבודתו ובראיונות לתקשורת.
התכתבות נוספת עם הדובר שריג העלתה כי "העירייה לא מסתירה כלום ושום דבר… אני כן יודע בוודאות על מה הדוקטורט שלו (נשירה מהלימודים) ומי המנחה שלו (שמו נמצא אצלי במשרד). לגבי איזו אוניברסיטה או מכללה, שמעתי שם, אבל לא מתחייב על כך. חרסון, או משהו כזה". בהמשך הדגיש שריג: "אני לא אמרתי שהתואר שלו מחרסון, אלא שמעתי (שמועות)".
"חרסון" הוא שם קוד לתארים בהתכתבות שמשרד החינוך הזהיר מפניהם כבר ב-2012; תארים שהעבריין המורשע עקיבא פרדקין העניק מבלי שהמוסד ידע שהם ניתנו בשמו. ה"תארים" האלה גם לא מקבלים אישור שקילות על ידי הגף להערכת תארים אקדמיים מחו"ל במשרד החינוך. אישור כזה עשוי להיות משמעותי בעיקר לאנשי חינוך שעובדים במגזר הציבורי ויכולים לקבל תוספת שכר עבור תואר שלישי, כזו שמקס פרץ לא ביקש וגם לא קיבל.
באמצע ספטמבר 2023 נשלחה בקשת חופש מידע לעיריית דימונה על ידי היועץ המשפטי של עמותת "הצלחה – לקידום חברה הוגנת", עו"ד אלעד מן. במסגרתה התבקשה העירייה להעביר את תעודות ההסמכה של ראש מינהל החינוך, בשל הצגתו כדוקטור במהלך עבודתו.
ב-24 בדצמבר, שלושה חודשים לאחר מכן, ענתה הממונה על חופש המידע בעירייה, ימית רווח, כך: "תעודת ההסמכה של מר פרץ הינה מסמך פרטי ואישי. על פניו התעודה שמחזיק מר פרץ נחזית להיות תעודה אותנטית ולאחר שהתעודה הוצגה בפני הנהלת הרשות אין אנו רואים מניעה להשתמש בתואר בצמוד לשמו של מר פרץ. ככל שיובהר שיש מניעה, תפעל הרשות בהתאם".
רווח לא מסבירה איך נבדקה האותנטיות של התעודה, ומה יכולתה של הרשות לבדוק זאת בעצמה. אנחנו לא יכולים לעזור לה בבדיקה הזו מכיוון שכאמור, בניגוד לבקשת חופש המידע, שם המוסד ממשיך להיות חסוי.
בהמשך מוסיפה רווח את המשפט המדהים הבא: "המסמך המבוקש גם אינו מצוי בידי הרשות ומשום כך לא נוכל להיענות לבקשתכם". במילים אחרות, פרץ קיבל אישור רשמי מטעם העירייה להשתמש בתואר, אך התעודה כלל לא נמצאת בידי העירייה.
עו"ד מן לא הסתפק בתשובה הזאת ופנה שוב כשהוא מתעקש לקבל את הפרטים הרלוונטיים. ב-8 בינואר שלחה עיריית דימונה את התשובה הבאה: "יובהר כי התעודה הוצגה לרשות בעקבות פנייתך, כאמור נכון להיום התעודה האמורה אינה מצויה בידי הרשות… בנוסף הוחלט לקיים התייעצות נוספת עם מר פרץ, בסיומה תקבל הנהלת הרשות החלטה בעניין, לרבות תשקול הרשות לדרוש קבלת העתק התעודה ותיוקה בתיק העובד".
על כך ענה עו"ד מן: "בכל הכבוד, גם מתשובתך עולה כי בידי הרשות מצוי המידע הנוגע למוסד האקדמי שהנפיק את התעודה ואת תאריך הענקתה, לכן נבקש השלמת מידע זה. נזכיר כי חובתה של הרשות לקבל לידיה העתקי תעודה זו, לאו דווקא מכוח דיני חופש המידע אלא מן הדין המינהלי הכללי וחובות הרשות בהיבט זה".
חודש חלף, שבעה חודשים מאז החלה הבדיקה הפשוטה הזו, והעירייה לא מגיבה. לא ברור מדוע היא מסרבת לנקוב בשמו של מוסד שממנו, כזכור, ניתנה "תעודה אותנטית".
כדאי להזכיר כי עיריית דימונה דווקא עלתה באופן מרשים במדד השקיפות של עמותת "שבי"ל" לשנת 2022, לאחר שהיתה בתחתית המדד במשך שנים, כך שלא ברור מדוע נתקעה דווקא בנושא זה.
-----------------------------------------------------------------------
הצטרפו אל צוות הכותבים שלנו יש לכם סקופ?, חדשות? תוכלו לשלוח אלינו ולאחר בדיקת החומר נפרסם. ניתן לדווח על חדשות אל העורך במייל כתובת המייל: rentatar@gmail.com - שלחו כאן אימייל על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. המערכת שלנו מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש קרדיט או לבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: rentatar@gmail.com - שלחו כאן אימייל