עדכון אחרון ב – יום שישי, 25 אוקטובר 2024, 14:32 על ידי חדשות דימונה
פעולת התגובה של ישראל נגד איראן מתקרבת, כנראה אחרי החגים כדי לא לשבש לעם ישראל את החג, בתגובה הזו הכל על הכוונת ממתקני הגרעין מתקני הנפט , מתקני תשתית, בסיסים ומפקדות צבאיות חשובות, סמלי שלטון בעיקר של משמרות המהפיכה, הכל על הפרק אם כי ארה"ב ואירופה לוחצים על ישראל שלא לפגוע במתקני הגרעין ומתקני הנפט שמה זה יצית מלחמה אזורית רחבה.
מנגד באיראן מאיימים לפגוע בדימונה בעיקר באזור הכור, וכן בבסיסי חיל האוויר באזור באר שבע ומאמץ לפגוע בגלילות ובקריה באזור תל אביב, כל האזורים הללו יהוו מטרות לתגובה האיראנית שכנראה תהיה מיידית עם ההתקפה הישראלית.
ההתקפה של כתב"ם על בית ראש הממשלה רק תרחיב את עומק הפעולה נגד איראן וכבר שוקלים להחריף את הטון בתקיפה המיועדת נגד איראן, ובשל איומי התגובה של איראן ארה"ב שלחה את מערכת THAAD האמריקנית מערכת טילים נגד טילים כולל צוותי הפעלה לקראת המתקפה של ישראל ואולי מתקפה נגדית של האיראנים. לפי האיראנים המתקפה תהייה מיידית.
לאחר המתקפה האיראנית הנרחבת באוקטובר, ממשלת ישראל מתכוננת לתגובה משמעותית, הקבינט המדיני-ביטחוני התכנס בבונקר בהרי ירושלים לדיון דרמטי. ישיבת הקבינט, שנמשכה כשעתיים וחצי, הייתה הראשונה מסוגה במקום זה, המכונה המרכז לניהול משברים, ומטרתה הייתה לבחון את המצב הביטחוני ולגבש את הצעדים הבאים.
המתקפה האיראנית, שבה נורו טילים בליסטיים לעבר שטח ישראל, עוררה דאגה רבה בקרב המערכת הביטחונית. ההערכות הן כי מדובר במתקפה חמורה ביותר, אשר מציבה את ישראל בפני אתגרים משמעותיים. גורמי ביטחון הבהירו כי יש צורך בתגובה חריפה שתשיב לאיראן על התקפה זו, אך עם זאת, הייתה הסכמה כי יש לנקוט בגישה מחושבת כדי לא להיגרר למבצע צבאי נרחב.
בישיבה השתתפו בכירים במערכת הביטחון, כולל הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי ושר הביטחון יואב גלנט. במהלך הפגישה, התקבלה סקירה על ההיקפים של המתקפה האיראנית והנזקים שנגרמו. גורמים שהשתתפו בדיון ציינו כי התקפה זו מצריכה לא רק תגובה מיידית, אלא גם בניית אסטרטגיה ארוכת טווח שתמנע מהסלמה נוספת.
ראש הממשלה בנימין נתניהו הדגיש את זכותה של ישראל להגן על עצמה, וכי לא ניתן להימנע מתגובה למתקפה. הוא הבהיר כי מדובר באיום קיומי, המצריך התמודדות רצינית. נתניהו ציין כי ישראל לא תסכים לסבל נוסף על אזרחיה, ובכוונתו לפעול בעוצמה מול האיומים המגיעים מאיראן.
במקביל, ישנה תחושת דחיפות להביא לתגובה מהירה, כאשר בכירים בממשל האמריקאי הביעו חשש מהאפשרות שהתגובה הישראלית תצא משליטה ותוביל למלחמה אזורית רחבה. גורמים אמריקאיים מדגישים כי הם רוצים להבטיח שהתגובה לא תגרור מעגל נוסף של אלימות.
הכעס על הממשל האמריקאי גובר בישראל בעקבות התחושה שוושינגטון לא תומכת באופן מלא בתגובה הצפויה. גורמים בישראל טוענים כי על ארצות הברית להבהיר לעולם שהתגובה הישראלית היא לגיטימית ונדרשת, וכי יש להנחות את בעלות הברית במזרח התיכון לתמוך במהלכים של ישראל.
לקראת התגובה הישראלית, הוחלט על שיגורו של הגנרל מייקל קורילה, מפקד פיקוד המרכז האמריקאי, על מנת לקיים דיונים עם הממשל הישראלי ולהבין את הכיוונים האפשריים של התגובה. התיאום הצבאי בין ישראל לארצות הברית נמצא בראש סדר העדיפויות, וזאת במטרה למנוע חיכוכים אפשריים בעתיד.
הדיונים נוגעים גם לשאלת היעדים האפשריים לתקיפה הישראלית. גורמים ביטחוניים מישראל הציעו לתקוף מתקני גרעין ותחנות נפט באיראן, אך ההצעות הללו מעוררות דאגה בוושינגטון, שמבינה את הסכנה האפשרית של מלחמה אזורית אם ישראל תנקוט בפעולה כזו.
לצד זאת, ישנן הערכות כי ישראל עשויה לפעול נגד בכירים איראנים, מהלך שיגביר את המתיחות באזור ויכול להוביל לתגובות חריפות מצדה של טהרן. ישראל מנסה לשמור על מעשיות תגובתה, במטרה למנוע חזרת המצב לשגרה של התקפות הדדיות, אך הנסיבות מעודדות מציאות קשה שבה כל צעד יכול להוביל להתלקחות.
בהצהרה שנשא נתניהו לפני תחילת הדיונים, הוא הבהיר כי ישראל נחושה להגן על עצמה מול כל איום, וציין את המתקפות האיראניות כמשבר ביטחוני מהותי. נתניהו הוסיף כי כל מדינה הייתה פועלת באותו אופן אם הייתה נתונה להתקפות כאלה.
בהתאם להתפתחויות המצב, הממשלה צפויה להמשיך בתהליך תכנון התגובה, כשההכרעות הן קריטיות ויכולות לשנות את מאזן הכוחות באזור. המתח גובר, והחשש מהשלכות לא נראות לעין מהלך אחד שגוי יכול להיות הרסני. כעת, נותר לראות כיצד תתפתח המערכת הביטחונית ומתי תצא לדרך התגובה הישראלית.
בוול סטריט ג'ורנל דווח כי גורמים ישראלים מציעים לתקוף מתקני גרעין ותשתיות נפט באיראן. בתגובה, איראן איימה על תקיפות קטלניות נגד תשתיות אזרחיות, והזהירה כי תנקום בכל מדינה ערבית שתסייע לישראל במתקפה. הגורמים הערביים שצוטטו בכתבה ציינו כי המדינות המוטרדות כוללות את ירדן, איחוד האמירויות, סעודיה וקטאר, שבהן נמצאים כוחות אמריקניים. מדינות אלו הבהירו לממשל ביידן שהן אינן מעוניינות שישראל או ארה"ב ייעשו שימוש בתשתיות הצבאיות שלהן או במרחב האווירי שלהן לפעולות התקפה נגד טהרן.
במקביל, החששות ממתקפות על מתקני הנפט של המדינות באזור גברו בעקבות האיומים האיראניים. גורמים ערביים טוענים כי גם מתקנים צבאיים אמריקניים וחיילים אמריקאים עלולים להיות בסיכון. לקראת התגובה הישראלית המסתמנת, מספר גורמים ביטחוניים בארה"ב ציינו כי בעלות הברית באזור הבהירו לפנטגון שהן לא מעוניינות במעבר מטוסי צה"ל או בתקיפות אמריקאיות משטחן.
מדינות המפרץ הדגישו כי הכוחות האמריקניים המוצבים אצלן רשאים לפעול רק בהגנה עצמית. מתחילת המלחמה בעזה, הן הטילו הגבלות על פעולות אמריקניות בשטחן, מחשש להתלקחות מלחמה אזורית. דיפלומטים מערביים מעריכים כי ישראל שוקלת בין היתר תקיפות ממוקדות נגד בכירים איראניים, תקיפות נגד מטרות צבאיות איראניות, מתקפה על תשתיות כלכליות כמו מתקני נפט, או תקיפות על אתרי גרעין.
ארה"ב קראה לישראל להימנע מתקיפות נגד מתקני גרעין, והבהירה כי לא תספק סיוע שכזה. הדיפלומטים מציינים כי בשלב זה לא ברור לג'ו ביידן כיצד ובאיזו דרך ישראל תנקוט נגד איראן, למרות שיחה שהתקיימה בין ביידן לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו. יש המעריכים כי התקיפות הישראליות עשויות להתחיל כבר בשבוע הקרוב, בעוד אחרים סבורים שנתניהו עשוי לבחור לתקוף סמוך לבחירות בארה"ב, שייערכו ב-5 בנובמבר, כדי להפעיל לחץ על ביידן והדמוקרטים.
באירופה קיימת חוסר אמון בכך שוושינגטון תצליח למתן את ישראל, והחשש הוא מתקיפה ישראלית חריפה שתביא לתגובה קשה מצד איראן, העלולה לפגוע בנכסי אנרגיה חיוניים למערב. דובר מחלקת המדינה האמריקנית ציין: "ייעצנו מה לעשות, בסופו של דבר זו החלטה של ישראל". גורמים אמריקניים מדגישים כי הבטחות שניתנו בשנה האחרונה לא תמיד קוימו.
כחלק מההכנות, איראן החלה להיערך לתגובה אפשרית במקרה של תקיפה ישראלית, כאשר גורמים צבאיים במדינה מדווחים על מוכנות לתגובה משמעותית.
המדינות הערביות הממוקמות באזור, כגון ירדן, איחוד האמירויות, סעודיה וקטאר, מקבלות אזהרות מאיראן ומביעות חשש מההשלכות של עימות אפשרי. אותן מדינות הבהירו לממשל ביידן כי הן לא מעוניינות שישראל או ארצות הברית ישתמשו בתשתיות הצבאיות שלהן או במרחב האווירי שלהן לצורך פעולה התקפית נגד טהרן.
במערכת הביטחונית האמריקאית יש חששות מפני התפתחות המצב, כאשר כמה מבעלות הברית האמריקאיות באזור ביקשו מפנטגון להימנע מהשגת גישה לשטחן לצורך תקיפות. יש לציין כי בעקבות המצב, מדינות ערביות הטילו הגבלות על הפעולות האמריקניות בשטחן, מתוך חשש ממלחמה אזורית.
דיפלומטים מערביים מעריכים שישראל שוקלת מספר אפשרויות לתגובה, כולל התנקשויות בבכירים בהנהגה האיראנית או תקיפות על מתקנים צבאיים וכלכליים. ארצות הברית, עם זאת, ביקשה מישראל לא לתקוף מתקני גרעין באיראן, ומביאה את החשש שהתגובה הישראלית תגרור תגובה איראנית קשה שיכולה לפגוע בנכסי אנרגיה חשובים למערב.
ישנם דיפלומטים המאמינים שהתקיפות הישראליות עשויות להתחיל בקרוב, כשחלקם סבורים כי ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, ינצל את הבחירות בארצות הברית שיתקיימו ב-5 בנובמבר כדי לבצע את המתקפה. יריבו הפוליטי של ביידן, הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, קורא לישראל לתקוף אתרי גרעין באיראן, דבר שמוסיף למורכבות הסיטואציה.
באירופה, ישנו חשש שהתגובה הישראלית תהפוך למתקפה חריפה, שיכולה לגרום לתגובה קשה מצד איראן. דובר מחלקת המדינה האמריקנית ציין כי בסופו של דבר ההחלטה היא בידי ישראל, והבטחות שניתנו בשנה האחרונה לא תמיד קוימו.
באיראן, המצב מלווה בהצהרות נחרצות על מוכנות לתגובה. חמינאי העניק אות כבוד לגנרל ששיגר את הטילים לעבר ישראל, והדגיש את יכולת איראן לפגוע בכל מקום. עם זאת, מקור צבאי טוען כי "אם ישראל תפעל, תוכנית התגובה שלנו תיושם".
בארה"ב מנגד התגלה כי פרטים סודיים מתכנון ההתקפה שהועברו לאמריקאים דלפו, הפנטגון חוקר את ההדלפה של מסמכים סודיים המפרטים את הכנות ישראליות לתקיפה באיראן. ההדלפות, שפורסמו בטלגרם, מתארות תרגילים רחבי היקף של חיל האוויר הישראלי, וכן תרגילים לתדלוק אווירי. הדיווחים מצביעים על כך שהמסמכים נכתבו על ידי הסוכנויות האמריקאיות למודיעין חזותי וגיאוגרפי ולביטחון לאומי.
הפנטגון הכחיש כי אריאן טבטבאי, עובדת במשרד ההגנה האמריקני, היא האחראית להדלפות, אך המידע סביב זהותה ועל הקשרים שלה לאיראן ממשיך לעורר עניין. טבטבאי, אמריקנית ממוצא איראני, הייתה מעורבת בפרויקטים רבים של ייעוץ לממשלת ארצות הברית בנוגע למדיניות איראן.
בשלב זה ישראל ערוכה להנחית מכה קשה לאיראן תוך ימים ולא רק באמצעות חיל האוויר ויחד עם זאת נערכים בישראל לתגובה מיידית של האירנים שככל הנראה יירטו את ישראל בעוד כמה מאות טילים באליסטיים וכתבמי"ם, יתכן ובירי ישתתפו גם החותים העירקים וכן חיזבאללה וחמאס.
-----------------------------------------------------------------------
הצטרפו אל צוות הכותבים שלנו יש לכם סקופ?, חדשות? תוכלו לשלוח אלינו ולאחר בדיקת החומר נפרסם. ניתן לדווח על חדשות אל העורך במייל כתובת המייל: rentatar@gmail.com - שלחו כאן אימייל על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. המערכת שלנו מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש קרדיט או לבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: rentatar@gmail.com - שלחו כאן אימייל